05-12-2018

Læs om Peter Stamp og Mathias Basse Brønd i artiklen

“Man får bare lyst til at gøre det igen”, skrevet af  journaliststuderende Pernille Ingerslev

 

”Man får bare lyst til at gøre det igen”

Frivilligt arbejde er mange ting. Dét er at arrangere en fest, du selv er inviteret til og at samle et råd, der kæmper for dine idéer. Men vigtigst af alt, er det den slags arbejde, der gør dig glad og stolt.
På Horsens Gymnasium oplever Peter Stamp og Mathias Basse Brønd, at der er stor opbakning til det frivillige arbejde.

Af Pernille Ingerslev

Åbne computerskærme og hvide plastiskkrus fyldt med sort kaffe står side om side på langborde i biblioteket. Her sidder en flok af Horsens Gymnasiums elever og arbejder. 3.G eleverne er ikke så synlige, som de plejer at være. For dem er SRP-perioden i fuld gang, og det betyder en masse hjemmearbejde.
To af de elever er skolens elevrådsformand og festudvalgsformand. De hedder Peter Stamp og Mathias Basse Brønd, og for dem er frivilligt arbejde en måde at gøre en idé til virkelighed på.

”Alle har nok en idé om, hvad de synes, der kunne være fedt at have eller lave på et gymnasium. Vi har så bare en mulighed for aktivt at gøre det til en virkelighed,” fortæller Peter Stamp.

 

Fællesskab og forskelle

Det er ikke tilfældigt, at Peter Stamp i dag er elevrådsformand og Mathias Basse Brønd er festudvalgsformand. Og selvom der er stor forskel på de to udvalg, arbejder de frivilligt af samme grund. De gør det for at være del af et fællesskab, og fordi de gerne vil gøre en forskel.
”I festudvalget har der i mange år været en rivalisering med Horsens Statsskole. Vi skal være bedre end dem. Det er en opfattelse alle, der går her, har,” fortæller Mathias Basse Brønd.
Og det går ret godt. Sidste år var skolens fester så populære i byen, at andre unge forsøgte at kravle over hegnet for at snige sig med.

Men det kræver en indsats af de to formænd, hvis de skal blive ved med at nå deres mål, og den lægger de gerne.

 

”Den gode respons giver blod på tanden”

I et par timer om ugen bruger de to gymnasiedrenge deres fulde opmærksomhed på at få hver deres udvalg til at fungere og udvikle sig bedst muligt. De skal både holde styr på økonomi, kontakt til lærere og ledelse og motivere deres venner i udvalget.
Den respons, de modtager fra resten af skolen, er afgørende for deres lyst til at blive ved.
”Det er vigtigt, at folk føler ”okay det er sgu fedt, at de har arrangeret det her for os,” fortæller Mathias Basse Brønd.

Peter Stamp giver ham ret.
”Den gode respons giver blod på tanden. Jeg bliver stolt af mig selv, og hvis ikke, det går godt, så bliver jeg skuffet,” forklarer han.

De er enige om, at hvis ikke det skal være lige så godt som sidste gang, så skal det være endnu bedre. De er også enige om, hvordan det føles, når det går godt.

”Man får bare lyst til at gøre det igen,” fortæller Mathias Basse Brønd.

 

Ingen løn men glæde og personlig udvikling

De knokler uden løn. Til gengæld får de så meget andet. Vi gør det for at glæde de andre på skolen, og fordi vi godt kan lide at være sammen med hinanden,” fortæller Mathias Basse Brønd.
Hvis festen er gået godt, er han ligeglad med, at han skal gøre rent bagefter, mens nogle af hans venner måske fester videre nede i byen.

Både Peter Stamp og Mathias Basse Brønd har gennem deres frivillige arbejde lært vigtige ting, de kan tage med sig videre.
”Jeg har lært noget om, hvordan jeg fungerer bedst som leder for en gruppe. Det tror jeg kan blive nyttigt i fremtiden, hvor jeg også kan opleve at fungere som kontaktperson. På den måde øver jeg mig i at være formidler,” fortæller Peter Stamp.
”Jeg har lært noget om at snakke foran andre, det er godt at kunne,” siger Mathias Basse Brønd.

 

Opfordring til andre unge

Fællesskabet er en vigtig faktor i begge drenges arbejde, men de mener, at man ikke bør arbejde frivilligt kun for fællesskabets skyld.
”Man skal gøre det, fordi man vil det! Der er ikke noget mere irriterende end én, der ikke vil ofre noget for det,” mener Mathias Basse Brønd.

Og spørger man drengene, om de selv kan forestille sig at arbejde frivilligt igen, er svaret simpelt:
”Ja. Nogle gange oplever man noget i sit liv, hvor man simpelthen er nødt til at gøre noget,” fortæller Peter Stamp.

Det gælder generelt. Hvis man gerne vil ændre på noget, bliver man nødt til at melde sig.
”Man kan ikke bare sidde på sidelinjen, så sker der ikke noget,” siger Peter Stamp.

I fredags løb endnu en god fest af stablen bag de gule mursten på Horsens Gymnasium, og til februar venter den traditionelle fastelavnsfest.

 

Skriv kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort.*